Publicerad Lämna en kommentar

Virtual Petindex

För 14 dagar sedan gjorde jag en videoinspelning på hur jag klipper en Bishon Frise. Videon var beställd av Pet Industry Federation (Hundfrisörsförening i England). Meningen var att jag skulle åkt till England i april men det blev inställt på grund av denna jäkla Covid 19. Men inget ont som inte för något gott med sig, nu vet jag vad jag ska tänka på när det ska skickas film via E-post 🤪.

PIFvirtual

 

 

Publicerad Lämna en kommentar

Antivilt träning

Det är svårt att träna en hund att strunta i kaniner och annat villt 🐰🦆. Man måste börja träna tidigt och själv startar jag med förbudsordet NEJ. När väl hunden vet vad NEJ är och vad som förväntas av den när man säger det så använder jag det vid minsta lilla intresse i villt (fåglar, kaniner, rådjur och även hästar, kor, andra hundar etc.) Alltid efter ett NEJ så händer något trevligt, t.ex bollen 🎾, godis, springa med mig eller något annat som hunden tycker är spännande eller kul.
Världens tråkigaste matte/husse är den som bara ger kommandon hela tiden gå fint, sitt, stanna, ligg, Nej, Fy, o.s.v. jag är den hundföraren som rullar sig i gräset, drar mig upp för stup, dyker in i taggiga buskar efter bollen, delar korv med hunden, smyger i buskarna vid pildammarna, viskar hemlisar och spanar på andra hundar tillsammans med min hund, Ronja.
All denna träning, lek, gemenskap, teamwork bidrar till att din hund är en ledare värt följa och hänga med. Hur kan du vara roligare än en kanin? Lär din hund att älska bollar och ha sedan alltid en boll i fickan för det finns en väldig fördel i det, kaniner har ingen boll! 😁.

94223880_2917693754988953_7623316360533114880_n

Publicerad Lämna en kommentar

Varning för hemsk bild

Bilden till höger är inlagd på sociala medier av hundfrisören själv. Hundfrisören har sin salong i Finland.

Hunden på bilden är inte placerad på detta vis i banden utan den har fått ett band under magen för att den inte vill stå, Den har ett band runt halsen för att den inte ska hoppa ner från bordet och den har en krage på sig för att den inte ska bita frisören. Hunden har fått panik och vänt sig i banden i sin desperation att komma loss. Vi hundfrisörer får in hundar som är rädda, aggressiva, har smärta och som inte är vana vid hantering. Att lära sig att på ett tolerant sätt ta hand om dessa hundar bör vara en grundläggande ingrediens i en hundfrisörsutbildning.
Som hundpsykolog, utbildad av de bästa, vet jag att hundpsykologi i salongen skiljer sig markant från hundpsykologi i den dagliga träningen. I den dagliga träningen kan du med små steg träna och belöna hunden med det bästa den vet (godis, boll, kamp) men i salongen hindras du av problematiken att hunden ska vara färdigklippt, trimmad på 2-3 timmar och då ska det vara så bra resultat att kunderna väljer att komma tillbaka.
Att jobba med rädda hundar är inte lätt. Du behöver praktisera det på många hundar med en erfaren hundfrisör vid din sida. I salongen i Lockarp arbetar vi inte med band och krage! Vi arbetar med individanpassat psykologi och jag har över 20 års erfarenhet.

All träning ska försiggå av hundägaren, hemma i lugn och ro utan stress.
I hemmet kan man med belöningar av alla sorter vänja hunden vid hantering. Borsta hunden lite på ryggen i trädgården och belöna med bollen. Fila eller klipp en klo/dag och belöna med god leverpastej. Man kan även belöna med att sluta klippa klorna eller sluta borsta när hunden är duktig.

Vill du lära dig mer om hantering av hund vid vård av päls, klor, öron, tänder så är ni välkomna att kontakta mig på swedgroom@gmail.com

Kolla gärna in våra proffsiga Senseisaxar!

Publicerad Lämna en kommentar

Så här arbetar vi utifrån Covid-19

Covid-19 Smittar inte hundar men däremot så kan hundar föra smittan vidare. Om någon nyser eller hostar i sin hand och sedan klappar sin hund, eller någon annans hund, så kan nästa person som klappar hunden bli smittad.
I salongen tvättar vi alla hundar. Om hundarna kan tvättas direkt innan klipp eller trim, så gör vi det. Bara i enstaka fall går det inte att tvätta innan och det är hundar som har tjock päls som ska ryckas/trimmas. Också hundar med tjock ullig och eller tovig päls klipper vi lite innan tvätt. I de fallen då vi inte kan tvätta direkt så gäller det att vi absolut inte tar med händerna i våra ansikten. Våra händer tvättas ju samtidigt som hunden så att säga så när era hundar lämnar salongen så är det utan droppar från oss.
Vi kommer att stänga salongen om Jag, Jette, blir sjuk och då hoppas vi kunna erbjuda ny tid inom 14 dagar. På grund av det så är det inte möjligt att boka tider tidigare än 4 veckor fram då jag vill kunna erbjuda eventuella avbokade kunder ny tid.
Tillsvidare har vi intagningstop för nya kunder till mig, Jette men det går bra att boka till Sofie, min elev. Sofie är jätteduktig och har tillexempel godkänt certifikat i Bichonklipp.
Vi förstår att situationen är jobbig och många känner oro med att lämna sitt hem. Om ni är minsta lilla sjuka så ber vi er att knacka på dörren eller skicka sms, ringa, så kommer vi ut och hämtar hunden. Många kunder till salongen är i riskzonen och då vill vi inte ha smitta på dörr eller i salong. Är ni oroliga så kommer vi ut och hämtar hunden.
Vi tar helst inte emot kontanter och kort utan enbart Swish, också detta för att minska smittorisken. Har ni inte Swish så får vi lösa det ändå. Jag har företagsswish och naturligtvis får ni kvitto.

Gammal bild på min son när han går kurs med vår Storpudeltik, Sinika.
Publicerad Lämna en kommentar

Avslappning & Yoga för den gamla hunden

Sinika älskar denna lilla hundbädd där hon precis får plats och det finns en realistisk förklaring till det. Äldre hundar tycker det är skönare med en liten bädd som omsluter deras kropp och på så vis håller musklerna i ett kort läge. Gamla hundar går med korta steg så därför blir musklerna vid midjan korta vilket bidrar till att det kan göra lite ont att ligga med ben och rygg utsträckt.

Du kan hjälpa din gamla hund genom massage och Yoga.
– lägg hundens huvud på en kudde så att den sträcker ut nacken lite.
– lägg en kudde under hundens midja så att hunden sträcker ut sina midjemusklerna.
– försök att få hunden att ligga på rygg, håll en hand under mitten på ryggen och lyft lite upp så att hundens längdgående ryggmuskler får en liten stretch.
Lägg också gärna en varm vetekudde på de spända musklerna över midja, höft, rygg och nacke.
Kom ihåg att Yoga, stretch och massage alltid ska vara mjukt och på hundens villkor.

Publicerad Lämna en kommentar

På grund av Corona

Till alla kunder! I salongen finns det personal som har underliggande sjukdom och är därför i riskzon om smittas med corona viruset. Vi ber alla kunder som har vistats utomlands, har vistats tillsammans med person som varit utomlands eller som känner sig sjuk att inte gå in i salongen. Skicka sms och/eller knacka på dörren så hämtar vi hunden. Tack på förhand /Jette

Publicerad Lämna en kommentar

En liten filmsnutt

www.youtube.com/watch

Med denna lilla filmsnutt, som också är ett litet test i hur man lägger upp film, vill jag visa hur jag avleder hund som är för intensiv i sitt sätt med att bita, morra, rida, skälla m.m. Lily tycker det är roligt att bita/nypa Ronja o Ronja kan inte få Lily att sluta. Här vill jag inte vara hård mot Lily utan jag vill bara säga ”stop inte mer nu”

Jette, postat från min IPhone

Publicerad Lämna en kommentar

Landskrona BK

Här vid sidan ser ni en gammal bild på mig och Sinika när vi tränade Rallymix för ca 7 år sedan.
Nu för tiden har Sinika gått i pension och Ronja har tagit över rollen som träningskompis.
Vi tränar på Landskrona BK och jag är så nöjd med mitt val av Brukshundklubb. Instruktörerna är fantastiska, klubbstugan jättefin, gräsplanerna rejäla och vindskyddade. Och när man tränat klart så kan man rasta hundarna vid Saxtorpssjön. Sen så är vi ju också ett trevligt gäng och vi hoppas få gå igång med fortsättningskurs direkt.

Att träna hund är för mig så väldigt intressant. Jag är en sådan person som inte fastnar i träningsmetoder och trappsteg (först sitt och sen ligg, först fot sittande och sen fot gående) utan jag tycker om att jobba utanför boxen och hitta en metod som passar mig och Ronja. En metod som är anpassad till oss, men mest Ronja eftersom hon är den som ska övertygas att göra moment som jag presenterar för henne. All träning är på Ronjas villkor. Vill Ronja spåra, då spårar vi. Vill Ronja hoppa hinder, då hoppar vi hinder. Men såklart finns det tråkiga saker som hon också måste lära sig som att t.ex stanna i hallen när hon är lerig och våt. Storpudel Sinika, 14 år och Griffon Malin, 7 år följer med på våra promenader såklart, men Sinika orkar inte gå så långt mer så hon stannar hemma om promenaden är längre än 1 timme. De två töserna är inte svåra att ha med för de går ju alltid utan koppel och de skulle aldrig få för sig att springa efter Ronjas älskade boll. Att Ronja är så glad för sin boll är så himla bra och det bästa av allt det är att andra djur (rådjur, kaniner) har inga bollar. Så Ronja väljer alltid mig först för den där älskade bollen är alltid i min ficka.